Klauzula informacyjna

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych – dalej „RODO” Samorządowe Centrum Doradztwa i Doskonalenia Nauczycieli w Siedlcach informuje, że:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Samorządowe Centrum Doradztwa i Doskonalenia Nauczycieli w Siedlcach reprezentowane przez Dyrektora, ul. Krystyny Osińskiej 6, 08-110 Siedlce, tel. 25 794 33 70, e–mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  2. Administrator wyznaczył inspektora ochrony danych, który jest dostępny pod adresem e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  3. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane na podstawie Pani/Pana zgody (art. 6 ust. 1 lit. a RODO) w celu zgłoszenia na formy doskonalenia organizowane przez Samorządowe Centrum Doradztwa i Doskonalenia Nauczycieli w Siedlcach. W przypadku rozpoczęcia szkolenia Pani/Pana dane będą przetwarzane na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 29 września 2016 r. w sprawie placówek doskonalenia nauczycieli w celu odbycia szkolenia i wydania zaświadczenia, a w zakresie szerszym niż przewidziany przepisami prawa Pani/Pana dane będą przetwarzane na podstawie zgody w celu ułatwienia kontaktu pomiędzy Panią/Panem a placówką.
  4. Pana/Pani/ dane osobowe przechowywane będą wyłącznie przez okres wymagany dla archiwizacji dokumentów.
  5. Posiada Pan/i prawo do: dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania (jeżeli przetwarzanie odbywa się na podstawie zgody), którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  6. Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, jeżeli uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych, które Pani/Pana dotyczą narusza przepisy dotyczące ochrony danych osobowych.
  7. Podanie danych osobowych w zakresie wskazanym w Rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 29 września 2016 r. w sprawie placówek doskonalenia nauczycieli jest obowiązkowe, niezbędne do udziału w szkoleniu. W pozostałym zakresie podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest dobrowolne, jednakże niezbędne do skontaktowania się z Panią/Panem.
  8. Wysyłając zgłoszenie drogą elektroniczna wyraża Pani/Pan zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych przez Samorządowe Centrum Doradztwa i Doskonalenia Nauczycieli w Siedlcach w celu zgłoszenia udziału w szkoleniu oraz skontaktowania się z Panią/Panem drogą telefoniczną lub za pośrednictwem poczty elektronicznej.
  9. Pani/Pana dane nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany i nie będą profilowane.